Europeiskt mattorg och Skorpan

För ett tag sen bestämde äldste sonen och jag att om den europeiska matmarknaden besökte en ort nära oss så skulle vi åka dit om det passade med hans skiftesarbete (han har semester sent i år). När vi såg att den kom till Karleby (ca 60 km) i mitten av juli så räknade vi ut att den 19 skulle bli perfekt för oss båda. Enda hindret skulle vara ihållande regn och mindre än + 10 grader. Vi fick perfekt väder, solsken från en klarblå himmel och inte för varmt.

Först uträttade jag några ärenden i Nykarleby, sen åkte jag hem till sonen för en fika innan vi styrde vår kosa norrut. Tur hade vi med parkering, hittade en skuggig gratis tretimmarsruta ett kvarter från marknaden. Först strosade vi runt och kollade läget, smakade på oliver, ostar, smaksatt honung (den var finsk) och annat gott. Lite besvikna blev vi nog för det söta utbudet var större än det salta, där fanns bakverk, dock inte matbröd och godis i alla former men det var ju inte det vi var ute efter.

20071 20073 20072Lite ost och oliver från Italien fick följa med hem

20074 20075

Kaffe som är rostat i Jakobstad och smaksatt honung från Kelviå. Kaffe köper jag som hela bönor och mal själv, söker ännu det ultimata kaffet för min smak, detta har jag inte testat tidigare så det skall bli spännande att öppna påsen och koka sig en kopp.

200710 20076

Sen orkade vi inte promenera mer, eller rättare sagt jag orkade inte. Så vi satte oss i bilen och åkte till café Skorpan i Jakobstad för att fotografera en stentuff katt.

200712Här kommer några foton från Skorpan

20077 20078 20079Skopan är också ett kvartersbageri och bakar allt på plats. De har också glass- och sorbettillverkning. Deras citronsorbet och rabarbersorbet är de godaste jag nånsin ätit. Detta surdegsbröd fick följa med mig hem.

200711Trött och glad efter en lyckad dag avnjöts en del av osten, oliverna och brödet hemma hos sonen innan jag styrde kosan hem till mig.

Nästa utflykt jag gör blir med den yngre av sönerna, oj det är bara två veckor tills dess, hoppas mitt pass är giltigt, skall kolla.

Vi hörs, njut av sommaren.

 

 

Annons
Detta inlägg publicerades i mat, personligt. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Europeiskt mattorg och Skorpan

  1. Jessica skriver:

    Mums! Skorpans saltkaramellglass var inte dum den heller!

    • lenarwik skriver:

      Hoppas verkligen att folk ser till att gå dit så att vi får behålla ett sånt ställe i vår grannstad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s